Ruta del Ferro

Loading

La Ruta del Ferro forma part de la xarxa de Vies verdes, és ideal per fer-la a peu o en bicicleta.

El tram entre Ripoll i Sant Joan de les Abadesses, no te cap tipus de dificultat, el paviment és asfaltat i pràcticament sense desnivell. Durant el recorregut, trobareu zones de descans, algun zona de pícnic i arribant a Sant Joan hi ha una gran àrea de lleure.

Activitats a Ripoll

La via segueix el traçat de l’antiga línia de tren: Ripoll- Sant Joan de les Abadesses.

La Ruta del Ferro i del Carbó, rep el nom de l’important tradició de la farga al Baix Ripollès i a l’extracció de carbó a les mines d’Ogassa.

La Ruta uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses.
Tot el traçat és asfaltat i està flanquejat per vegetació, el desnivell total és de 160 metres i hi ha un suau pendent de l’1%.

FITXA TÈCNICA

Dificultat: Baixa
Desnivell: 160 metres (1%)
Recorregut: 12Km pavimentats fins a Sant Joan de les Abadesses. 9 Km fins a l’àrea de lleure de l’antiga estació de Sant Joan.
Punts d’interès: Passeig dels Aurons, Pantà del Cal Gat i Gorg de Malatosca.
Equipaments: Lloguer de bicicletes al CAT de Ripoll 972 271 801, zona d’estiraments, papereres, seients, fonts, restaurants i bars al llarg del recorregut.

Activitats a Ripoll

A la sortida de Ripoll direcció a Sant Joan de les Abadesses, hi ha Can Guetes, amb un gran aparcament i lloguer de bicicletes.

Nosaltres hem començat aquí la ruta, al principi es passa per un petit polígon, però de seguida ja entrem  en un paissatge fantàstic i planer que poc a poc, ens porta fins a Sant Joan.

A l’arribada hi ha una zona de lleure, amb taules de pícnic, parc infantil, cafeteria amb terrassa i l’alberg. Perfecte per parar una estona i seguir cap a Ogassa, o tornar cap a Ripoll.

Punts d'interès durant la ruta

Passeig dels Aurons

Per passar per aquest petit espai natural que recorre un tram del riu Ter, cal desviar-nos una mica de la ruta. No és cap problema, ja que la tornarem a agafar uns metres més endavant.

El passeig té una llargada de 700 metres, es tracta d’un espai singular, on l’artista local, Eudald Alabau, hi ha fet diferents escultures, fetes amb materials de la zona.

També hi trobarem informació de la vegetació que predomina en el bosc de ribera i els ocells que hi habiten.

En la següent imatge es pot veure com arribar fins al passeig dels Aurons des de la via verda.  

Passeig dels Aurons

Pantà de cal Gat

A mig camí per arribar a Sant Joan, trobem el Pantà de Cal Gat.

El trobarem a l’alçada del club de tennis, es tracta d’una zona humida, on es poden observar diferents espècies d’ocells, sobretot en temporada de migracions, també hi veurem planells informatius sobre la fauna i la vegetació de la zona.

Més informació

Gorg de Malatosca

Passada l’àrea de lleure de Sant Joan, al cap de pocs metres, trobarem un sender senyalitzat, a mà dreta, que baixa fins al gorg de Malatosca.

Un indret molt bonic, amb un gorg i un gran salt d’aigua.

Esperem que la disfruteu tan com nosaltres!!

CATEGORIES: