Ruta circular per descobrir els indrets amb les vistes més espectaculars

Loading

Et proposem una extraordinària ruta circular, que passa pels indrets amb millors vistes del Ripollès, Berguedà i la Cerdanya.

Volta circular amb cotxe, que surt de la Vall de Ribes, passa per Montgrony, visita les ruïnes del Castell de Mataplana, Castellar de N’Hug i les Fonts del Llobregat, para al Coll de la Creueta i torna a la Vall de Ribes passant pel Pla d’Anyella i la Collada de Toses.

Ruta en cotxe

Sortir de la Vall de Ribes, des de Ribes, direcció Campdevànol on agafem la carretera de Gombrèn.

Un parell de quilòmetres passat el poble de Gombrèn trobaràs el desviament que puja fins al Santuari de Montgrony, un lloc que val la pena visitar, pel seu paisatge espectacular.
En aquest indret hi havia el Castell de Montgrony, de gran importància per la comarca i amb nombroses referències al Comte Arnau, però que ja no se’n conserva cap resta.

Actualment hi pots visitar el Centre d’Interpretació, la capella de Santa Maria i l’església de Sant Pere.

L’indret és espectacular per les balconades naturals que hi trobaràs, amb vistes panoràmiques que van des del Pedraforca fins al Montseny.

Un cop visitat Montgrony, seguir la ruta i agafar la carretera que porta fins a Castellar de N’Hug. Baixant de Montgrony, trobarem la carretera ben indicada. És una carretera poc transitada amb una bellesa única. 

De Montgrony a Castellar de N’Hug hi ha uns 13Km que es fan amb uns 15 minuts.

Santuari de Montgrony

CASTELL DE MATAPLANA

Poc després de sortir de Montgrony, trobarem les ruïnes del Castell de Mataplana. On sembla que hi va viure el llegendari Comte Arnau.

El dia 16, 23 i 30 d’agost de 2020, s’hi faran visites guiades. Cal posar-se en contacte amb Alt-Ter per reservar plaça, si hi esteu interessats.

La visita guiada, te una durada aproximada de 2,5h. Es visita el museu del Comte Arnau de Gombrèn i el castell de Mataplana. Guiatge per la història, els mites i les llegendes.  
Adults: 10€ – Nens 4€ (5 – 12 anys)

Si voleu fer una visita guiada fora d’aquestes dates, també ho podeu sol·licitar a :

Alt-Ter
Telèfon 972 72 13 17 / 686 11 33 44
info@alt-ter.org
http://www.alt-ter.org/visitesguiades.htm

Ruta en cotxe ripollès
Castell de Mataplana

LES FONTS DEL LLOBREGAT

El naixement del Llobregat, sota el bonic poble de Castellar de N’Hug, és un dels indrets més singulars de la comarca del Berguedà.

Cal anar fins a Castellar de N’Hug i un cop allà, seguir direcció a la Pobla de Lillet.
Un parell de quilòmetres més avall, hi ha el trencant de les fonts a mà dreta.
És recomanable deixar aquí el cotxe i arribar-se fins a la zona de les fonts tot fent una petita passejada.
Hi ha lloc per aparcar al costat de l’hotel.

Un cop el cotxe aparcat, cal agafar el camí asfaltat i en poc menys de 15 minuts, s’arriba al un petit sender que porta fins a les fonts.
És un camí molt bonic, amb molt d’encant i ben senyalitzat que porta fins al naixement del riu.

CASTELLAR DE N'HUG

Castellar de N’Hug, és un dels pobles habitats més alts de Catalunya, amb una alçada 1.450m i es troba dins del Parc Natural de Cadí Moixeró.

És un poble pintoresc, ple de botigues on comprar producte típic de muntanya, embotits i dolços sobretot. 

Recomanem, fer-hi una passejada pels estrets carrers amb cases de pedra, i pujar fins a dalt de tot, on trobareu un balcó amb unes bones vistes.

Ruta en cotxe
Ruta en cotxe
Ruta en cotxe

COLL DE LA CREUETA I PLA D'ANYELLA

Ja de tornada, seguim la carretera en direcció nord, cap a la Molina.

Al cap d’uns quilòmetres arribarem al coll, on trobareu espai suficient per aparcar el cotxe.

El Coll de la Creueta (1.880 m.), separa el Berguedà de la Cerdanya i el Ripollès, i des d’allà trobarem vistes de tota la Catalunya Central, i en direcció nord, el Pirineu axial se’ns obre de forma espectacular.

És un punt ideal per anar amb nens, per descobrir de forma molt propera, les zones de pastura i les construccions de pedra seca dels pastors de Castellar de n’Hug.

Recomanem fer-hi una petita passejada, o pujar fins al turó, de fàcil i ràpid accés, on tornarem a gaudir d’unes vistes espectaculars de la Catalunya central, per una banda, i del pirineu oriental i França per l’altre.

I si t’agrada caminar, et recomanem també l’Excursió al Pedra Picada des del Coll de la Creueta, per un altre dia!

Ruta en cotxe
Ruta en cotxe

Després de visitar el Coll de la Creueta, seguim camí en direcció a la Molina, passat el coll, arribem al pla d’Anyella (Toses–Ripollès) que és el punt de trobada dels ramats d’ovelles de les terres baixes del Ripollès, del Lluçanès, d’Osona i del Berguedà des de fa centenars d’anys.

Aquests ramats pasturen durant els mesos d’estiu per aquestes muntanyes i carenes de formes arrodonides i esplanades verdoses.

Podreu admirar construccions de pedra seca com barraques, paravents, padrons …, així com ramats d’ovelles, vaques i cavalls, i també marmotes, isards i voltors.

Al final s’arriba a la zona d’Alabaus, de l’estació de la Molina, hi ha un bar/restaurant que és obert durant tot l’any, tot i que fora de temporada d’hivern, tanquen els dimecres. Podem fer aquí, una última parada.

Per tornar cap a Ribes podem agafar, o la Collada, o la carretera interior de Toses.

Esperem que gaudiu del recorregut i passeu un bonic dia!

Esperem que la disfruteu tan com nosaltres!!

1 comentari a “Ruta circular per descobrir els indrets amb les vistes més espectaculars”

  1. Molt bonica!! Passa per llocs molt interessants, espais naturals i pobles amb encant. Un dia ben aprofitat!!

Feu un comentari